Mittwoch, 26. Mai 2010

Helen - Zanzibar (Afro Mix) (1985)

Helen är väl mest känd för I Love You, en sen italohit från -89 som låter som tidig italo, bortsett från att den går snabbare än vad klassisk italo brukar göra. Zanzibar, däremot, är en långsam, målmedveten banger som i den här nerdubbade och upptrummade versionen blir till en utdragen femminutersexplosion. Tänk den ekande över en sandstrand till uppgående sol och långsam morgondans. Mmm-hmm.

Dienstag, 18. Mai 2010

Ben Richardson - Sky Diver (1979)

Smått episk låt av den för mig totalt okända Ben Richardson. Men ja liksom. Vad ska man säga. Även om det inte går att sätta toner till stratosfärsurfande i rymdfarkoster från sent 70-tal så har herr Richardson fångat känslan nära nog. "No, there's no need to be shy when you travel a sky diver".

Intressant nog bubblar den två år senare, 1981, återigen upp ur discobruset i en närmast identisk version av originalet (även om den i min mening inte är riktigt lika bra). Denna gång står det italienska new wave-bandet "Neon" som upphovsman. Troligast är väl att Richardson var någon av gruppmedlemmarnas tidiga disco-alteregon, men jag gillar att tänka mig att han var ett one time wonder som fortfarande flyger nånstans där, högt ovan jorden, lyft av sin enda, fantastiska sång.



Ganymed - It Takes Me Higher (1978)

"Ganymed-Musik ist Musik aus dem Weltall," säger Austro-Rock-Lexikon om det här österrikiska space disco-bandet, och man kan ju inte annat än hålla med. Vill man nu klyva hår kan man ju fråga sig vilken musik som inte kommer från världsalltet, men sånt sysslar vi inte med här. Alltså, håll till godo.



Liveversion från tysk tv 1979: http://www.youtube.com/watch?v=EQiCoDLgyBY

Samstag, 15. Mai 2010

Queen Samantha - Take A Chance (1979)



Gavs ursprungligen ut på klassiska discolabeln T.K. Disco i USA. Den här versionen är lite långsammare än originalet. Först tyckte jag det var underligt att lägga upp en nerpitchad låt på youtube, sen insåg jag att jag gillar den mer såhär. Originalversion här: http://www.youtube.com/watch?v=bxfC201Jaow

Freitag, 14. Mai 2010

Dario Dell'Aere - Eagles In The Night (1985)

Dario Dell'Aere är en av de två medlemmarna i Fokewulf 190, som är mest kända för den klassiska italohiten Body Heat. Fokewulf 190 var stora i Milano i början på 80-talet och hade världen för sina fötter. Så blev det emellertid inte, utan de tackade nej till Les Rockets manager som var intresserad även av dem för att han ville ändra deras utseende, musik och, ja, vad nu managers brukar ändra på.

Deras producent lämnade bandet under oklara föresatser nyårsafton 1985, varefter bandet splittrades. Det här är Dell'Aeres enda solosläpp, från samma år.

Bandet gjorde en återförening 1988, men i en intervju säger den andra bandmedlemmen Victor Life att "the beautiful romantic and futuristic atmoshepere of the 80s was gone, and us with her."

Det sägs dock att Fockewulf 190 fortfarande arbetar tillsammans sen dess, så någonstans i världen kanske en liten ficka av romantik och futurism fortfarande lever kvar.

Mittwoch, 12. Mai 2010

Escape From New York - Save Our Love (1983)

Escape From New York är förutom filmen (och det klassiska soundtracket) av Carpenter även en kortlivad discogrupp från New York. Save Our Love kom ut 1983 på Profile Records, en tidig hiphop-label som bland annat gett ut Run-DMC och Paul Hardcastle. Influenserna från electrofunk och tidig hiphop finns utan tvekan där, men Save Our Love ligger ändå helt klart närmare det då rådande eurodisco-soundet på andra sidan pölen. A marriage made in heaven.

Först originalet, sedan den nyutgivna D.I.T.S. Dub-mixen som släppts på Disco Exotique (2008).



Freitag, 7. Mai 2010

Gary's Gang - Do it at the disco (1978)

Kreatörerna i de med jämna mellanrum återkommande vågorna av ny fransk disco gillar att sampla friskt från tidigare decennier. Detta gäller inte minst denna klassiker från 70-tals-septetten Gary's Gang som Mr Oizo har använt som återkommande källa för inspiration (och kanske mer än så). I detta fall får man leta efter samples som skiljer låtarna åt, snarare än tvärtom.