Montag, 28. Februar 2011

Richard T. Bear - Sunshine Hotel (Just Walk On In) (1978)




Efter att vi spelat skivor på Mitt Andra Hem i lördags gick vi till nya Klubb Parlour på Nef. Utan tvekan skäggigaste discon i stan!

Sonntag, 27. Februar 2011

Murray Head - One Night in Bangkok (1984)



Redan upplägget för musikalen Chess är så osannolikt att produktionsaspekterna av One Night in Bangkok för en svensk född ett år efter dess skapelse närmast blir obegripligt absurda. Musikalen utspelar sig under kalla kriget och är ett triangeldrama mellan en rysk och en amerikansk topschackspelare och en vacker kvinna. Kanske som ett bevis på musikalälskares brist på verklighetsförankring blev det här vansinnigt träiga upplägget en stor succé som fortfarande sätts upp runt om i världen.

Till saken hör att detta var en av ABBA-Björn och Bennys första musikaler. Chess-skivan som gjordes för att slå mynt på musikalens framgångar spelades in i Stockholm under deras regi. Låten ovan, som skulle bli en enorm hit, är helt deras verk. Nu säger ni "Nåja, det är väl inte så spännande att de två skäggtomtarna gjort hitlåtar, det är ju vad deras karriär gått ut på sen Waterloo". Absolut, men när skivan spelades in behövde de någon som kunde sjunga refrängen, det är ju som bekant inte rapartisters stora styrka och så var det inte heller för Murray Head. För att spela in den ikonska slingan som är låtens stora behållning hyrdes en svensk schlagerartist in för vad som måste beskrivas som hans största (enda?) internationella framgång. Anders Glenmark.

Traks - Long Train Running (1982)



Denna intensiva italienska cover av Doobie Brothers hit från 1973 är en lyckad övergång från 70-till 80-tal men rekommenderas unisont av herrarna på discogenic som en given dänga även på 2010-talets dansgolv. Maxa basen!

Bonus: Liveframträdande av Traks. Sångare med jockstrap och avancerade juckrörelser samt dödligt seriösa pudelrockare med en discovurm. Hilarity ensues.

Mittwoch, 23. Februar 2011

Wang Chung - Dance Hall Days (Remix) (1983)


Kom först ut 1982, men extended-versionen kom ut först 1983 (och alltså inte, såvitt jag vet, som videon påstår 1984). Låten var med i The Sure Thing, eller Drömbruden som den heter på svenska, med John Cusack. Filmen fick aldrig någon egen soundtrackskiva, men fin är den ändå.

Vad hände egentligen med att översätta titlar till svenska? I och för sig är det ju ännu bättre när man översätter en engelsk titel till en annan engelsk titel för den svenska upplagan, som med Miss Congeniality som fick hetta Miss Secret Agent i Sverige. Men ja, fuck anglifieringen hur som helst.

Risqué - Thunder & Lightning (Instrumental) (1982)


Vi brukar ju ha en viss inriktning mot nordamerikansk och italiensk disco, men med anledning av att den andra halvan av bloggen, Björn ska flytta till Paris ter det sig rätt och riktigt att börja närma sig även den franska discon. För att omställningen inte skall bli alltför stor från den anglo-germano-romanska myllan för våra autisthjärnor, tar vi vägen vi Nederländerna på vägen mot Frankrike och presenterar Risqué, här med Thunder & Lightning, från samma år som deras debutsingel The Girls Are Back In Town.

Det kommer nog börja dyka upp lite mer fransk disco inom en snar framtid, så håll utkik.

Sonntag, 20. Februar 2011

Adolphson & Falk - Blinkar Blå (1981)


Adolphson & Falk spelade för första gången på tusen år i Göteborg igår, vilket jag hade lyckats missa helt. Ingen fara i det, eftersom jag fick höra den här ändå, som slutlåt på Emilies vernissagefest igår. Festen och kvällen igår var, om möjligt, lika fin som den här låten. Jag hörde även att det här var avslutningslåten på deras spelning, passande nog.

Freitag, 18. Februar 2011

Autistic Disco ♥ Mitt Andra Hem 26/2


Welcome To The Paradise Disco Promo Set

Om en vecka spelar jag & Björn skivor på mitt andra hem. Kom förbi!

Chemise - She Can't Love You (1982)




Det här är det enda som Chemise någonsin släppt. Ricki Byars Muldrow som sjunger har släppt en soloplatta så sent som 2007 på labeln Agape Media International. Vid lite närmare betraktelse visar det sig att Agape är någon form av religiös sammanslutning som Ricki gick med i 1988. Och, ja visst håller hon fortfarande på med musik: Ricki ägnar sig på heltid åt den religiösa musiken och leder Agapes musiksektion. Om du undrar över efternamnet, bytte hon från Muldrow till Beckwith när hon gifte sig med sin man Michael.

Det känns väl spontant tråkigt att Ricki slutat göra musik att ta poppers och ha offentligt sex till och gått över till att förespråka kärlek till varandra och Gud, men jag ska medge att jag faktiskt inte lyssnat på hennes senaste släpp. Vad vet jag - kanske är kärleken till gud, personer av samma kön och poppers en match made in heaven. Återkommer med en recension vid tillfälle.

Samstag, 12. Februar 2011

Barbara Roy - Gotta See You Tonight (1986)




Barbara var med i Ecstasy, Passion & Pain (det är nåt med discoband och att ha namn bestående av tre substantiv, tänk Earth, Wind & Fire och Love, Peace & Happiness etc. etc.), men det här är lite senare, från hennes solokarriär. Hon har gjort lite andra låtar som är rätt okej, men det här är i min mening det bästa från hennes diskografi. Låten är rätt sen, men har nåt av det gamla discosoundet som gifter sig perfekt med åttiotalssyntarna.

Freitag, 11. Februar 2011

Band Aid - A Tour In Italy (Dub) (1983)




Nej, det är inte julidioterna-Band Aid, utan det andra Band Aid, italienarna. Ursprungligen utgiven på Italian Records, som gett ut b.la. N.O.I.A. och Gaznevada. Senare även på Moonboots & Balearic Mikes samling Originals, från 2008. Har du missat den, kolla för guds skull in.

Donnerstag, 10. Februar 2011

Risen From The Rank - A.I.D.S (1985)



Den som fått för sig att italo-disco var en samhällsfrånvänd rörelse enbart fokuserad på kommersiell dekadens draperad i nylonbyxor och tighta beats får här svar på tal. Risen FromThe Rank (R.F.T.R ) startades 1985 av italolegendarerna Francesco Zappalà, Gianfranco Bortolotti och Max Persona. De insåg de klokt att deras enda kanal för att kommentera 80-talets farsot bestod i det de gjorde bäst: disco med ett drivande beat, en klatchig melodi och med en sång som genom sin komplett odechiffrerbara engelska omärkligt smalt in i ljudrummet. Ur denna insikt uppstår, kan vi anta, låten A.I.D.S.

Den öppnande, vemodigt ömsinta harpan sätter tonen, vi är fångade av stundens allvar. Sedan; en kakafoni av italienska röster som mumlar "AIDS AIDS AIDS", en koskälla, en intensiv synth. Till och från hörs brottstycken av engelska genom musiken. Det är inte mycket, men det är nog för att låten igenom ge känslan av dansant upprymdhet en eftertanke som är nästintill unik i italo-sammanhang.

"AIDS, disaster! [...]It's killing me...can't relax or sleep any longer [...] AIDS, the end [...]", allt toppat av den den trotsigt hoppfulla refrängen "I LOVE MY LIFE! I DONT-E WANNA DIE"

Mittwoch, 9. Februar 2011

Tantra - A Place Called Tarot (1982)


Massor med edits och remixar av Tantra har gjorts och getts ut, både under deras aktiva period och efteråt. Den mest kända är väl Patrick Cowleys mix av Hills of Katmandu, den senaste jag kan komma på är Idjut Boys edit på den här låten från 2004, utgiven av Tirk. Liten svensk-trivia är att den här också gavs ut på Tirk 01-samplern 2007, där också Dungens Jämna Plågor är med.

Dienstag, 8. Februar 2011

Bumblebee Unlimtied - Lady Bug (1978)


Bumblebee Unlimited med Patrick Adams och Greg Carmichael från Inner Life. Typiskt intro att loopa cirka tio timmar i sträck.

Montag, 7. Februar 2011

Pete Shelley - Witness The Change (1981)


Pete Shelley från Buzzcocks gjorde solokarriär efter att bandet splittrades i början på åttiotalet. Det här är första singelsläppet från 1981.

Freitag, 4. Februar 2011

Inner Life - I'm Caught Up (In A One Night Love Affair) (1979)


Åh, lite mer sång av Jocelyn Brown. Nämnde nog inte senast att hon var studiosångare för ungefär alla, vilket inkluderar b.la. Chic, Cerrone, Salsoul Orchestra och som synes också Inner Life.

Cheri - Give It To Me Baby (1982)


Det är ju dumt att hota med saker man inte är beredd att göra, så här är lite mer kanadensisk disco. Cheri var en duo från Montreal bestående av Amy Roslyn och Rosalind Hunt. Och ja, mycket riktigt är Rosalind dotter till samma Geraldine Hunt som jag postade för inte så länge sen.

Discon dog aldrig i slutet på 70-talet, utan flyttade bara ifrån USA. Montreal var faktiskt en gång i tiden världens discocentral. Jag tänkte därför skriva ett längre inlägg om kanadensisk disco men insåg att den eminenta Chrissy Murderbot redan gjort det. Lat som jag är frågade jag istället Chrissy om jag fick länka till honom, och vänlig som han är, tyckte han att det lät som en bra idé.

Chrissy är mannen bakom bloggen My Year of Mixtapes, där han under ett års tid postade en mixtape i veckan på varenda elektronisk musikstil som någonsin spelats på ett dansgolv. Har du inte sett den, bör du genast kolla in den.

Nå, men tillbaka till Kanada! Chrissy har naturligtvis också spelat in en mix med kanadensisk disco, som du också bör kolla in. Det bästa med bloggen, förutom mixarna, är de små artiklarna om alla olika genrer. En trevligare introduktion till dansmusikens historia får man leta efter.

tl;dr Cheers, Chrissy!

Dienstag, 1. Februar 2011

R.I.P. Casco: J. Ford - Mind Wanderer (European Remix) (prod. Salvatore Cusato) (1985)


J. Ford - Mind Wanderer (European Remix) (1985) (mp3 download available)

Ryktena har florerat vilt under gårdagen, men det verkar till sist ha blivit bekräftat. Salvatore Cusato, a.k.a. Casco, gick bort i förrgår, den 30 januari 2011.

Mind Wanderer är väl inte det första man kommer att tänka på när man nämner Casco, utan i sådana fall snarare the italo classic Cybernetic Love från 1983. Den här kom två år senare, producerad av Salvatore.

Väl mött Salvatore. Vi ses på ett annat dansgolv, en annan gång.