Donnerstag, 10. Februar 2011

Risen From The Rank - A.I.D.S (1985)



Den som fått för sig att italo-disco var en samhällsfrånvänd rörelse enbart fokuserad på kommersiell dekadens draperad i nylonbyxor och tighta beats får här svar på tal. Risen FromThe Rank (R.F.T.R ) startades 1985 av italolegendarerna Francesco Zappalà, Gianfranco Bortolotti och Max Persona. De insåg de klokt att deras enda kanal för att kommentera 80-talets farsot bestod i det de gjorde bäst: disco med ett drivande beat, en klatchig melodi och med en sång som genom sin komplett odechiffrerbara engelska omärkligt smalt in i ljudrummet. Ur denna insikt uppstår, kan vi anta, låten A.I.D.S.

Den öppnande, vemodigt ömsinta harpan sätter tonen, vi är fångade av stundens allvar. Sedan; en kakafoni av italienska röster som mumlar "AIDS AIDS AIDS", en koskälla, en intensiv synth. Till och från hörs brottstycken av engelska genom musiken. Det är inte mycket, men det är nog för att låten igenom ge känslan av dansant upprymdhet en eftertanke som är nästintill unik i italo-sammanhang.

"AIDS, disaster! [...]It's killing me...can't relax or sleep any longer [...] AIDS, the end [...]", allt toppat av den den trotsigt hoppfulla refrängen "I LOVE MY LIFE! I DONT-E WANNA DIE"

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen